Takaisin koivun katveeseen

Paluumuuttajan elämänmuutos

(2016)

©Lenita Lehto

Kustantaja: BoD – Books on Demand, Helsinki, Suomi

ISBN: 9789-5233-0732-2

 

Kreikkaa kohdannut talouskriisi ei jättänyt Lenita Lehdon viisihenkiselle kreikkalais-suomalaiselle perheelle vaihtoehtoa: he muuttivat Kreikan länsirannikolta Agriniosta Suomen länsirannikolle Raumalle uuden elämän alkuun. 

 

Oman kodin jättäminen, maahanmuutto ja paluumuutto kymmenien Kreikan vuosien jälkeen olivat täynnä tunnekuohuja, pohdintaa, epäilyä, unettomia öitä ja huolellista valmistautumista ennen suuren elämänmuutoksen toteuttamista mutta myös sen jälkeen.


Paluumuuttaja ei suinkaan ole turvassa kulttuurishokilta ja sopeutumisvaikeuksilta, vaan Suomi ja suomalaisuus näyttäytyvät aivan eri valossa vuosikymmenet ulkomailla asuneelle, vaikka synnyinseudulleen onkin muuttanut takaisin.
Ilmasto, ihmisten käyttäytyminen, yhteiskunnan muutokset; verkkopankkitunnukset, internetin kaikkialle ulottuva läsnäolo, maitotuotteiden äärettömyyteen jatkuvat valikoimat – ne kaikki hengästyttävät kotimaahansa palaajaa.


Jotkut eivät sopeudu koskaan. Jotkut löytävät juurensa uudelleen.

 

 

Takaisin koivun katveeseen on jatkoa Lenita Lehdon teokselle Suomityttö oliivimetsässä (2015), joka kertoo kreikkalaisuudesta ja kreikkalaisista sellaisina, kuin hän oppi heidät tuntemaan 20 vuoden aikana.


Kirjabloggarin arvostelu

A
rvostelu Helsingin Suomi-Kreikka -yhdistyksen jäsenlehdessä Jassu: 

UUDEN ELÄMÄN ALKUUN RAUMALLA

"Juuri ilmestynyt Lenita Lehdon kirja Takaisin koivun katveeseen – paluumuuttajan elämänmuutos on paikoin järkyttävää luettavaa. Siksi, että se on niin elämänmakuinen kuvaus suomalais-kreikkalaisen viisihenkisen perheen muutosta talouskriisin kourista Kreikan länsirannikolta Agriniosta Suomeen, Raumalle. Oman kodin jättäminen, maahan- ja paluumuutto vuosikymmenten auvoisten Kreikka-vuosien jälkeen pakon sanelemana ei jätä lukijaa kylmäksi. Lehto avaa meille konkreettisesti sen hädän ja tuskan, mistä meillä ei ole aavistustakaan. Kulttuurishokki ja sopeutumisvaikeudet, ilmasto, ihmisten käyttäytyminen, kaikki on muuttunut, mutta on vain sopeuduttava."